Na proeven, passen en proberen willen de Oranjedames met een nieuwe ‘chefkok’ in de keuken weer meedoen om de podiumplaatsen.
Nadat nieuwe bondscoach Per Johansson tijdens de persconferentie van gisterenmiddag op Papendal complimenteus over de nationale ploeg was, ging een vinger van een journalist in de zaal omhoog. Of de Oranjedames na goud in Kumamoto en teleurstellende resultaten niet over hun top zijn. Een terechte vraag.
De afgelopen drie eindtoernooien waaronder de Spelen van 2021 in Tokio werd de wereldkampioen van 2019 al voor het finaleweekend uitgeschakeld. Op het afgelopen WK in Spanje strandde Oranje al voor de laatste acht. Toch hebben internationals zich over teleurstellingen heengezet en met hernieuwde energie weer bij het Nederlands team gemeld.
Polman, Abbingh en Van der Heijden
“De ervaren speelsters van Oranje zijn nog ‘maar’ dertig. Die kunnen nog door tot het WK in 2025 in Nederland”, vertelt Johansson overtuigend. Hij stipt geroutineerde smaakmakers als Estavana Polman, Lois Abbingh en Laura van der Heijden aan.
Met meer ervaring langs de lijn hebben de Oranjedames weer trek in eindtoernooien. Onder interim-bondscoach Monique Tijsterman is het juiste recept niet gevonden. Danick Snelder over Johansson: “Als groep vroegen we om duidelijkheid en sturing. In de eerste dagen voor de groep heeft Per ons dat gegeven. Hij weet heel goed waar hij met ons heenwil.”
Talent met ervaring in Champions League
Johansson krijgt door de aanwezigheid van verschillende ingrediënten zin in alles wat komen gaat te beginnen vanavond in Krefeld tegen Duitsland. “Dione Housheer, Bo van Wetering en ook Larissa Nusser. Ze zijn nog geen 23, maar hebben al ervaring in de Champions League. Samen met de oudere speelsters kan dat een heel mooie mix zijn.”
“Hij is heel gemotiveerd en heeft een duidelijke mening van wat wij kunnen en wat we verbeteren moeten”, vervolgt Snelder goed gemutst. “Ben een beetje verrast. Ik word er wel enthousiast van!”
Geuren maken hongerig
Routine, talent én de juiste sturing. Na mislukkingen lijken pannen met de juiste smaakcombinaties weer op het fornuis te staan. De verschillende geuren die tijdens het persmoment zijn vrijgekomen maken hongerig, snel wordt er geproefd.
Lees ook: Debuut Johansson op televisie
Foto: Jaap van der Pijll