Bobby Schagen (1990) maakte in 2009 de overstap van Volendam naar Duitsland. Op dit moment verdedigt de Amsterdammer de clubkleuren van TBV Lemgo. Voor het Handbal Inside Magazine schrijft hij vier keer per jaar een column.
In de weken dat we met Oranje samen zijn, wordt er binnen het team vaak gesproken over hoe het zou zijn als er in de BENE-League een Nederlandse topclub zou zijn waar je als professional zou kunnen spelen. Zou je er je carrière in een buitenlandse topcompetitie voor opgeven, is dan de vraag.
Het verbaast me altijd hoeveel jongens zonder te twijfelen terug zouden gaan om dichter bij familie en vrienden te zijn. Je speelt weliswaar Europees, maar je bent toch actief in een minder sterke en aansprekende competitie. Het merendeel maakt dat niets uit.
Europese toneel
Het lijkt misschien een utopie dat er ooit een Nederlandse topploeg zal ontstaan, maar waarom zou het niet kunnen? In Polen heeft landgenoot Bertus Servaas Kielce opgebouwd tot een Europese topclub en in Portugal heb je met Porto, Sporting Lissabon en Benfica drie clubs die door de omnistructuur profiteren van het voetbalgeld.
In Noorwegen wordt met Kolstad een ploeg vol wereldsterren gebouwd omdat een supermarktketen de portemonnee heeft getrokken. Polen en Noorwegen zijn van oudsher landen met een grotere handbalcultuur dan Nederland. Toch denk ik dat er met slim ondernemerschap en een hoop liefde voor de sport ook bij ons kansen liggen om met clubs op het Europese toneel een rol van betekenis te gaan spelen.
Handbal heeft behoefte aan een Bob van Oosterhout. De bekendste sportmarketeer van Nederland werd als jongetje van tien door zijn vader meegenomen naar een basketbalwedstrijd in Den Bosch en werd op slag verliefd. In 2016 nam hij de Shoeters over. De noodlijdende club uit Den Bosch, die nu Heroes heet, ging van een begroting van 400.000 euro naar ruim twee miljoen euro en passeert tegenwoordig regelmatig de grens van 2.000 toeschouwers per wedstrijd.
Een groot verschil met een gemiddelde handbalclub uit de BENE-League. En dat is niet omdat basketbal een grotere sport is dan handbal. Ter vergelijking: er basketballen in Nederland zo’n 40.000 mensen vergeleken met ruim 50.000 handballers.
Groeiende aandacht
Qua aandacht en prestaties is handbal de laatste jaren, vooral bij de nationale ploegen, groeiende. De dames zijn wereldkampioen geworden en de mannenploeg deed mee aan de laatste drie eindtoernooien. Alleen op clubniveau blijven we een beetje achter, terwijl dat ervoor kan zorgen dat spelers zich nog sneller ontwikkelen en minder vroeg een stap naar een buitenlandse competitie hoeven te maken.
Kijk bijvoorbeeld naar alle Portugese talenten die de laatste jaren doorkomen. Zij kunnen op jonge leeftijd op hoger niveau instromen en dat werpt zijn vruchten af bij de nationale ploeg. De Portugese topploegen en de nationale ploeg profiteren enorm van elkaar.
Begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat clubs als Aalsmeer, LIONS en Volendam goed bezig zijn en ik ben nieuwsgierig naar wat er bij Feyenoord Handbal gaat gebeuren. Toch ben ik benieuwd naar wat een topclub met fullprofs zou kunnen betekenen voor handbal in Nederland. De prestaties zullen beter worden, de hallen zullen voller zitten en daarmee zal de media-aandacht groeien.
Jongeren hebben steeds minder zin om naar lange schaats- of wielerwedstrijden te kijken waarin niks gebeurt. Het is saai, in tegenstelling tot de kortere basketbal- en handbalwedstrijden waarin veel wordt gescoord en meer spectaculaire acties te zien zijn. Beide sporten lenen zich uitstekend voor entertainment, televisie en social media.
Ajax Handbal
Omdat ik er weinig vertrouwen in heb dat Edwin van der Sar ooit Ajax Handbal gaat oprichten, zou het mooi zijn als er een ondernemer met marketing skills en een netwerk met financiële middelen zou opstaan, zodat we Luc Steins nog eens in de BENE-League kunnen zien spelen. Wat dat betreft is het jammer dat Bob van Oosterhout als kind niet per ongeluk was meegenomen naar een handbalwedstrijd.
Bobby.
Lid worden van het Handbal Inside Magazine? Klik hier en ontvang editie 24 meteen thuis.
Foto: FotoReza