Voor het nieuwe Handbal Inside Magazine sprak Stijn Steenhuis met Kim Molenaar. Het Noord-Hollandse talent wil sterker worden in Kopenhagen. ”Het is fysiek erg pittig.”
Ver van beschut Breezand heeft Kim Molenaar (21) inmiddels haar eerste jaar bij København Håndbold erop zitten. In Denemarken is het voor de beste speelster van het eredivisieseizoen 2021/2022 bijspijkeren en speelminuten sprokkelen.
Vorig jaar zette Molenaar haar handtekening onder een driejarig contract. Na de verloren finale met VOC tegen HandbaL Venlo en het WK met Jong Oranje ging de focus op København Håndbold. “Ik kon ook naar Duitsland, maar door voor Denemarken te kiezen wist ik meteen dat het een grote uitdaging zou worden.”
“In de Nederlandse competitie heb ik altijd, ook al op jongere leeftijd, een leidende rol gehad en ik was toe aan iets nieuws. In Kopenhagen was ik een van de jongsten en ook minsten. Ik heb mezelf vanaf nul moeten bewijzen,” vertelt de linkeropbouwer eerlijk.
Deense herfst
“De herfst in Denemarken vond ik zwaar,” vervolgt Molenaar. “In het begin heb je het gevoel dat je op trainingsstage of vakantie bent. Na een paar weken besef je dat je niet teruggaat en dat dit je nieuwe thuis is. Gelukkig heb ik veel bezoekjes gehad. Met København Håndbold speelden we niet in Europa, waardoor ik ook nog wel terug naar Nederland kon gaan.”
“Dat is fijn in het eerste jaar. Natuurlijk heb ik momenten gehad dat ik me afvroeg wat ik aan het doen was, maar ik geef niet snel op. Dat zit in mijn karakter. Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om er zo maar mee te kappen.”
Geen acties binnen de negen meter
In de hoofdstad van Denemarken voelt Molenaar zich in jaar twee op haar gemak. “Ik heb een fijn appartementje op vijf minuten fietsen van de hal. In een kwartier ben ik in de binnenstad waar ik al veel plekjes om te lunchen of voor een koffietje heb ontdekt. Daar sprak ik vorig seizoen af met Nikita (Van der Vliet, red.), maar die is helaas naar Odense vertrokken, haha. De Deense cultuur lijkt op die van Nederland. Dat maakt het allemaal makkelijker.”
Volgens Molenaar wordt de stap van de eredivisie naar het beloofde land onderschat. “Het is echt een heel grote stap. Je komt meteen in de beste competitie van de wereld terecht waar scheidsrechters veel meer toelaten. Zeker in vergelijking met de eredivisie. Daar hebben teamgenoten bij Oranje Dione Housheer, Nikita van der Vliet en Bo van Wetering me wel voor gewaarschuwd, maar je moet het eerst zelf ervaren,” zegt de Noord-Hollandse lachend.
“In de eredivisie was ik gewend om mijn actie binnen de negen meter te maken. Dat heb ik in mijn eerste weken ook op de trainingen bij København Håndbold geprobeerd tot ik op mijn rug lag en de bal de hal uit was gevlogen.”
Debuut EHF European League
København Håndbold is in de lente vijfde van het land geworden. In kampioensgroep twee moesten de zwart-gouden Ikast Håndbold en uiteindelijke kampioen Team Esbjerg voor laten gaan. Zo gaat Molenaar op voor haar debuut in de EHF European League. København Håndbold stroomt, net als Borussia Dortmund, Neptunes de Nantes en Storhamar Håndball Elite, in de tweede kwalificatieronde in. Na ronde drie wacht de groepsfase van het Europese toernooi.
Wijzer en sterker is Molenaar het tweede contractjaar bij de topploeg van Denemarken ingegaan. Breezand is nog altijd bijna negen uur rijden, al voelt voor haar de afstand in seizoen twee veel beter te verteren. “Al blijft het wasmiddel uit Nederland komen. Dat is hier zo duur. Verder heb ik ook voor pindakaas gezorgd, haha. Je moet het jezelf toch aangenaam maken.”
Het volledige verhaal met Kim Molenaar lezen? Ze vertelt daarin onder andere over de relatie met haar zus Lynn, over haar ambities en haar rol in het Nederlands team. Word nu lid en ontvang het nieuwste magazine meteen thuis.
Tekst: Stijn Steenhuis
Foto: FotoReza