Met haar kenmerkende, duidelijke aanpak wil nieuwe hoofdtrainer van VOC Elly An de Boer (45) de vele toptalenten in Amsterdam een zet in de goede richting geven. “Ik vind dat mentale weerbaarheid beter belicht moet worden.”
Tijdens de Supercup was ze al nadrukkelijk aan de zijlijn aanwezig en een week later deelde VOC met de wereld dat De Boer het stokje had overgenomen van Rachel de Haze. “Daar spraken Rachel en ik na de verloren finale bij Fortes Venlo voor het eerst over”, verklapt de voormalig assistent.
“Toen hebben we beiden nog even bedenktijd genomen en pas later het bestuur ingeschakeld”, vervolgt De Boer. In januari 2023 haalde De Haze de toenmalige trainer/coach van het tweede team van VOC, uitkomend in de eerste divisie, bij de Amsterdamse hoofdmacht. “We hebben elkaar kunnen aanvullen. Ik ben onder de indruk van ‘Rach’ geraakt.”
Eigen visie en gevoel
De Boer is complimenteus over haar voorganger. De oud-speler van onder andere E&O, Nieuwegein, TSV Bayer 04 Leverkusen en GOG Gudme draait er zelden omheen en zo is ze ook voor VOC belangrijk geworden. “Na een half jaar samenwerken pakten we de landstitel van Venlo terug. Ik denk dat ik met mijn directheid de groep van toen heb weten te prikkelen. Dat was nodig.”
Anderhalf seizoen later is De Boer gepromoveerd van de opleidingsploeg naar het eredivisieteam van VOC. “Maar ik zie dat helemaal niet zo. Dat ik nu opeens aan het roer sta van de bekerwinnaar. Het voelt hetzelfde alleen kan ik nu nog meer mijn eigen visie en gevoel volgen. Gelukkig blijft ook Rachel nog betrokken bij de selectie.”
Tussen 2007 en 2011
“Want”, wil De Boer nog één keer kwijt over haar voorganger. “Rachel is een heel goede trainer en opleider. Haar trainingen kloppen en veel speelsters hebben door haar een stap kunnen maken. Misschien ben ik meer een coach dan Rachel.”
Tussen 2007 en 2011 droeg De Boer zelf het donkergroen van de Amsterdammers waarna ze in de hoofdstad bleef plakken. Veel van de speelsters van de huidige selectie heeft de voormalig opbouwer in de jeugd al training gegeven. “Dat zie ik als een voordeel. Toch heb ik goed nagedacht om als hoofdtrainer in te stappen”, deelt De Boer.
Moeilijk onderwerp
“Ik heb een zoon die naar de middelbare school gaat en een drukke baan bij ASML. Dat staat op één en twee voor mij. Gelukkig is handbal ontspanning voor mij”, zegt ze. Dan lachend: “Dat zullen mensen misschien niet denken als ze me op de bank druk bezig zien.”
Als coach is De Boer tegelijkertijd de aanjager van haar team. “Ik heb vanaf dag één duidelijkheid proberen te scheppen. Ik wil dat de meiden weten waar ze aan toe zijn. Ik vind dat mentale weerbaarheid beter belicht moet worden. Een moeilijk onderwerp, maar ik had gewild dat ik tijdens mijn eigen carrière beter was in zaken als omdenken en visualiseren. Dat kun je ook in het werkleven na handbal gebruiken.”
Meerwaarde creëren
“Tot de Kerst gaan we superzwaar trainen. De meiden gaan zware benen krijgen, maar ik wil een fitte ploeg. Ik zit er dan ook bovenop”, vervolgt De Boer. “Want onze doelstelling is om weer om de prijzen mee te spelen.”
De opvolger van De Haze moet werken zonder veel basiskrachten van vorig seizoen, want spelers als Alieke van Maurik, Loïs van Vliet en Romée Maarschalkerweerd hebben VOC als springplank naar het buitenland gebruikt. “En ook de meiden in de huidige groep hebben die droom. Vroeger was ik zelf ook zo’n kleine, eigenwijze ‘draak’. Nu kan ik ze helpen. Ik ben al blij wanneer ik één procent meerwaarde voor hen heb kunnen creëren.”
Fanatisme blijft
Bevlogen is De Boer zeker. “Ik wil het maximale uit deze groep halen en na twee competitiewedstrijden is het nog moeilijk inschatten wat dat precies is”, besluit ze. “We zijn onvoorspelbaar. Dat ligt ook aan de leeftijd van de jonge meiden. Maar reken er maar op dat we er willen staan als het moet. Zo fanatiek zal ik blijven.”
Foto: FotoReza