Skip to main content

Lunde neemt korte EK-pauze: Moederschap krijgt voorrang

By 1 december 2024Voorpagina

Na Noorwegens openingszege tegen Slovenië op het EK reisde Katrine Lunde (44) direct terug naar huis in Noorwegen. Daar nam ze de zorg voor haar negenjarige dochter Atina op zich.

Advertentie

Lunde’s man, de Servische voetbalcoach Nikola Trajkovic, werkt momenteel in Servië bij RK Mladost. “Het is lastig wanneer je allebei in de sport werkt, als handbalster en voetbalcoach, en daarnaast ouders in verschillende landen bent,” vertelde Lunde aan de Noorse zender TV2. 

Doorgaans woont dochter Atina bij haar moeder in Kristiansand waar de ervaren keepster speelt voor de Champions League-winnaar Vipers. Voor de voorbereiding op het EK mocht Lunde in Kristiansand blijven trainen om voor haar dochter te kunnen zorgen.

Balans tussen topsport en moederschap
In de openingswedstrijd tegen Slovenië was Lunde goed voor drie reddingen. Na afloop keerde ze terug naar Kristiansand om haar dochter op te halen waarna ze zich bij haar man in Servië voegde. Komend weekend, voor de hoofdronde in Wenen, zal Lunde zich weer bij de Noorse ploeg voegen. Haar plek in het doel wordt tijdens de poulefase ingenomen door Eli Marie Raasok.

Advertentie

Voor de 28-jarige Raasok betekende dit een onverwachte kans: haar debuut op een EK. “Misschien had ik niet gespeeld als Katrine niet naar huis was gegaan, dus ik ben dankbaar voor deze mogelijkheid. Het was erg leuk om te spelen, hoewel ik wel zenuwachtig was,” vertelt Raasok.

Ondersteuning vanuit de staf
De regeling voor Lunde werd zorgvuldig gepland door bondscoach Thorir Hergeirsson, die bezig is aan zijn laatste eindtoernooi als bondscoach. “Dit was de enige manier waarop we het konden regelen,” legt hij uit. “Het alternatief was dat Katrine helemaal niet mee zou doen. We hebben nog steeds twee goede keepers en het team was voorbereid op deze situatie.”

Lunde is dankbaar voor het meedenken en de flexibiliteit van haar coach: “Thorir is een goed mens. Hij doet veel voor vrouwen in de sport. Hij was de eerste die zei: het is oké om kinderen te krijgen en daarna terug te keren. Het moederschap hoeft niet het einde van je carrière te betekenen, als je dat niet wilt. Het maakt me gelukkig dat andere teams en landen dit voorbeeld volgen.”

Ruimte voor moederschap in het team
Hergeirsson heeft het integreren van moeders in zijn team volledig genormaliseerd. “We hebben veel moeders in het team en dat is belangrijk. Als je hen de kans geeft om een gezin te stichten, kunnen ze daar ook veel energie uit halen. Het is cruciaal om dit mogelijk te maken.”

Volgens Hergeirsson is deze benadering een belangrijke stap voor vrouwen in de sport. “We werken hier al lang aan. Het geeft vrouwen de kans om een langere carrière op te bouwen, net als mannen. Ze kunnen een kind krijgen, misschien twee, en nog steeds op topniveau spelen. Maar dat vraagt wel om goede samenwerking tussen clubs en nationale teams.”

Lees ook: Babyboom in het handbal: “Het is goed te combineren”

Foto: FotoReza

Advertentie