Met goud in Kumamoto viel bondscoach Manu Mayonnade met de neus in de boter. Het EK dat een jaar later volgde was veel minder. Hoe gaat de Franse bondscoach de Oranjedames in Tokio helpen?
In februari 2019 presenteerde het NHV Mayonnade als opvolger van Helle Thomsen. Laatstgenoemde moest na twee succesvolle eindtoernooien, zilver en brons, na gesteggel plots plaatsmaken.
Van een afstandje zijn er weinig grote overeenkomsten tussen Mayonnade en Thomsen aan te wijzen. Waar de Deense veel op ervaring en gevoel doet, Thomsen werkt in Turkije bij Kastamonu Belediyesi GSK dat tot de Champions League is toegelaten, steekt Mayonnade heel veel tijd in de trainingsstof en voorbereiding.
Boventoon door de speelsters
Al op jonge leeftijd heeft hij zich door een blessure op zijn trainerscarrière moeten richten. Al als twintiger ging Mayonnade in eigen land al de coaching doen. Sinds 2015 is de 38-jarige de hoofdcoach van Metz Handball waarmee Mayonnade veel hoofdprijzen heeft weten te winnen en mee heeft gedraaid in de Europese top.
Het WK in Kumamoto was voor Mayonnade een absolute kickstart. Het missende goud werd onder de leiding van hem en zijn vaste assitent Katerina Andryushina binnen gehaald. Wel moet gezegd worden dat er na de valste start, een groepsnederlaag tegen Slovenië, even stevig is gesproken. Waarbij de boventoon door de speelsters is gevoerd.
In de jaren voor ‘Manu’s’ – zo wordt Emmanuel door zijn moeder genoemd – komst werd er onder Thomsen veel besproken. Gekletst. De werkwijze van Mayonnade is anders. Minder geklets. Hij wil accenten van het snelle spelletje van de club in Metz zo goed mogelijk bij Oranje kopiëren. Dekking hoog, snelheid naar voren. Dat pakte tegen Slovenië even niet goed uit waarna de ervaren speelsters zich in de kleedkamer hebben laten gelden.
Samen werkte Nederland zich terug op het wereldkampioenschap met de eerste plaats tot gevolg. Met een te gekke spirit, de Oranjedames mogen zelf graag het woord flow gebruiken, en een ontketende Estavana Polman. Zowel binnen – uitstekend getimede goals tegen Rusland en Spanje – als buiten – evengoed gebekt – het veld speelde zijn in december 2019 een hoofdrol.
Als een bezeten professor
De zesde plaats in Denemarken, tevens zonder Polman, en het afgelopen drielandentoernooi voorspellen nog weinig goeds voor de Olympische Spelen in Tokio. Nederland zoekt. Afgaande op alle interviews laten de internationals zich niet gek maken door de rappe tikkers en tongen in de media. Mayonnade blijft hard trainen. Niet lullen, maar poetsen.
De voorbereiding op het eindtoernooi in Japan op Papendal is voorbij en was slopend. Mayonnade bereidt als een bezeten professor zijn trainingen en wedstrijden voor. Gelopen en geleerd zal er worden. Tijd is, in tegenstelling tot bij de club, bij de nationale ploeg kostbaar. Een sociale babbel lijkt nog wel eens te missen.
Het gewenste ritme
Bij het scoren van doelpunten en het maken van steals en stops komt de flow wel. Door juichen in het gewenste ritme komen. Maar wat als het niet loopt? Zoals vorige week opnieuw zonder Polman tegen Rusland en Zweden. Is zo’n crisis door klinisch analyseren van de bondscoach en hard trainen door de Oranjedames op te vangen? De tijd zal het leren.
Foto: Jaap van der Pijll