Skip to main content

Column: Aangenaam verrast

By 31 januari 2019Column, Voorpagina

Redactielid van Handbal Inside Stijn Steenhuis hobbelt op de vrije zondag mee in de hoofdklasse. Afgelopen zondag werd hij aangenaam verrast door een jong scheidsrechterskoppel. En daar vindt de columnist iets van.

Advertentie

Een blik in de HandbalNL App verraadde afgelopen zondag dat ons hoofdklasseduel werd geleid door twee bekenden. Jonge gasten van een club waar we vorig seizoen nog tegen speelden. Zij promoveerden naar de tweede divisie, wij werden derde. Voor het eerst dit seizoen werden we gefloten door een duo twintigers.

Scherp, op de hoogte van de spelregels, non-verbaal prettig en benaderbaar. Ze trokken zelfs twee rode kaarten voor mijn ploeg. Terecht. Na de tijd kort gebakkelei met de coach van de tegenstander. Die een puntje morste in de kampioensstrijd. Laten we het op emoties houden.

Scheidsrechterschaarste
Het was een verademing. Wellicht hadden we het getroffen met deze jonge, talentvolle arbiters. Ze acteren niet voor niets al op deze leeftijd op landelijk niveau. Het deed me in een periode van scheidsrechterschaarste in mijn handjes dichtknijpen.

Advertentie

Meer dan ooit moeten verenigingen eigen wedstrijden fluiten. Waar het begon bij jeugdpotjes staat er dit seizoen ook in afdelingsklasse voor senioren vaak een leeg vakje achter gespannen confrontaties. Minder gekwalificeerde leden van de club zijn de klos en proberen een uur lang zoveel mogelijk confrontaties te vermijden.

Spelers, coaches en supporters
Ik wil het prettig geleidde treffen in de Achterhoek niet voor lief nemen. En vandaar dat ik in de pen – toetsenbord – ben geklommen. Het geslaagde koppel van zondag is de toekomst. Een vooruitzicht in de handbalwereld die op dit moment troebel is, maar waar spelers, coaches en supporters voor helderheid kunnen zorgen.

“Naast de schaarste slaat ook vergrijzing in het huidige fluitistenkorps toe”

“Even vooraf: jullie maken fouten en wij zullen fouten maken. Maar houd je commentaar zoveel mogelijk voor je”, liet een van de twee twintigers tijdens de toss – die ik wist te winnen – weten. En zo is het. Iedereen in de hal is gebaat bij een fijn duel, waarbij zo weinig mogelijk ergerlijke vangfouten worden gemaakt. En vanuit het perspectief van de scheidsrechter is dat niet anders.

Respect
Koffietje voor de tijd en een colaatje erna. Respect tijdens het duel. We hebben goede en vooral jonge arbiters nodig, die vanuit zowel de thuis- als uitclub gemotiveerd blijven. Naast de schaarste slaat ook vergrijzing in het huidige fluitistenkorps toe. Beste beentje voor. We hebben ze nodig.

Foto: Luc van Leeuwen

De scheidsrechter op de foto is niet een van de genoemde scheidsrechters in de column.

Advertentie