Skip to main content

Column: Bijnamen

By 28 augustus 2019Column, Voorpagina

Als het nieuws het toelaat hobbelt redactielid Stijn Steenhuis op zondagmiddag mee in het oranje van HVC in de tweede divisie. Zo soms tikt hij over het leven in een vriendenploeg.

Advertentie

Kokkie, Gringo – vernoemd naar een flamboyante Belg uit Temptation Island 2002, die na het zien van zijn vreemdgaande vriendin tijdens het laatste kampvuur zijn telefoonnummer op landelijke televisie deelde – en Keppelmannetje. Buiten de hal dragen Robin, Yannick en Joost doodgewone namen. Waarmee je op kantoor kunt komen. Eenmaal binnen de lijnen, kleedkamer of kantine is het een klankenfeest.

Écht goede sportploegen gebruiken bijnamen. Het vertelt het verhaal van het team. De geschiedenis. Alle jaren samen op het parket. Bijnamen zorgen voor uniformiteit. Samenhorigheid waaraan gesleuteld is. Tijdens lange avondjes in de kantine.

Ongelukkige dobbelpartij
Een bijnaam vertelt een verhaal. Het kan iets vertellen over het speltype van iemand (Sjoemie, naar Schumacher, om de snelheid én onfortuinlijk gevolg), manier van lopen (Aardappelkistje, omdat het lijkt alsof de rechterhoekspeler tijdens een simpele sprint gelijktijdig een breed aardappelkistje mee moet dragen), ongelukkige dobbelpartij na een zware training op vrijdagavond (Krampie, na een legendarische krampaanval na het gooien van vijf zessen) of puur en alleen omdat het zo gelopen is (Hemme, puur en alleen omdat het zo gelopen is).

Advertentie

“Zelfs de trainer roept in alle hectiek Kokkie. Dan weet je dat de bijnaam gewonnen heeft”

Bijnamen kunnen een fraaie geschiedenis hebben. Die je als drager, gever of teamgenoot nog eens oprakelen kunt. En waar nodig uitleggen aan buitenstaanders. Niet Kokkie, omdat hij rap wortels snijden kan. Kokkie, omdat hij tijdens een feestje wel erg vaak naar de wc moest. Volgens omstanders omdat de maag leeg moest. Kokkie ontkent dat tot de dag van vandaag. Maar zelfs de trainer roept in alle hectiek Kokkie. Dan weet je dat de bijnaam gewonnen heeft.

Geslaagde middag
Heet Sanne nog altijd Sanne? Laat dat lekker zo. Een bijnaam ontstaat. Een bijnaam neemt een verhaal mee in het voorvakje. Een legende die alleen de teamgenoten kunnen vertellen. En dat verenigt alle teamgenoten. Als Keppelmannetje een doelpuntje meepikt, veert de bank op een roept in koor: “Lekker Keppelmannetje!” En dan weet je: de zondagmiddag is een geslaagde middag.

Advertentie