Na Japan neemt Nederland het tijdens het tweede groepsduel op de Olympische Spelen opnieuw op tegen een Aziatisch land. Nu wacht de kampioen van het thuiscontinent: Korea.
De aanstaande tegenstander van Oranje is al jaren het beste land van Azië. Morgen klinkt om 9:15 Nederlandse tijd het eerste fluitsignaal.
Van de afgelopen zeventien Aziatische kampioenschappen wist Korea veertien keer goud te pakken. Het land heeft zelfs twee Olympische handbaltitels weten te winnen. In zowel 1988, in eigen land in Seoul, als vier jaar later in Barcelona wist Korea in de eindstrijd Noorwegen te verslaan. In 1995 volgde ook de eerste en enige wereldtitel.
De Tokio Tapes
De speelstijl van de veelvraat vertoont gelijkenissen met die van continentgenoot Japan. Door een hoog baltempo te hanteren en op het juiste moment te prikken kan Korea de opponent machteloos laten voelen.
Volgens technisch directeur van het NHV Monique Tijsterman kan het treffen van twee Aziatische landen achtereen voordelig zijn voor Nederland. “Dan stel je, je erop in en kun je van de eerste wedstrijd leren”, vertelt ze in de eerste aflevering van de podcast van Handbal Inside De Tokio Tapes.
Ryu Eun-Hee
De bekendste speelster van Korea is de 31-jarige Ryu Eun-Hee. In 2018 tekende ze bij het Franse Paris 92. Na een periode bij Busan, door het coronavirus besloot Ryu even terug te keren naar Korea, heeft de rechteropbouwspeelster een toptransfer te pakken. Vanaf volgend seizoen draagt ze het wit-groen van oud-winnaar van de Champions League Györ waar ze de Noorse Amanda Kurtovic gaat vervangen.
Op het WK in 2019 in Japan stond Nederland voor het laatst tegenover Korea. In de hoofdfase wist de nationale ploeg overtuigend te winnen. Na 23-16 bij rust werd het 40-33 voor Oranje dat later het goud in Kumamoto pakte.
39-27
Waar de formatie van Manu Mayonnade de Spelen is gestart met een flinke overwinning op Japan (32-21), wacht Korea nog op de eerste punten. Noorwegen was twee dagen geleden met liefst 39-27 te sterk. Met drie uit acht (38%) had ‘ster’ Ryu haar vizier niet op scherp staan.