De ene club ontspant de spanningsboog en mikt op versoepeling in januari. In de top wordt op creatieve wijze gebruik gemaakt van de mogelijkheden om toch in ingewikkelde tijden te blijven trainen. Zo ook bij eredivisionist E&O.
Na de bekendmaking van de gedeeltelijke lockdown ging de technische staf van E&O snel om tafel. Hoofdtrainster Annelies Smeets en haar Deense assistent Henrik Bergholt kwamen nog in dezelfde week met een aardige trainingsoplossing op de proppen.
“De hal in Emmen is groot en kun je in drieën delen. We bedachten een training van een uur waarbij er in vier verschillende stations getraind kon worden. Inclusief looproute. Van conditie tot kracht, van passing tot zelfs schieten met keeper. Daarbij zorgde een volleybalnet voor een scheiding tussen de schutter en goalie”, legt Smeets uit.
Verwachtingspatroon aanpassen
“Het was heel erg wennen om in heel kleine groepen aan de slag te gaan”, vervolgt ze. “Ik krijg energie van werken met veel mensen tegelijk. Terug naar vier of zelfs twee zorgde ervoor dat ik de trainingen erg goed moest uitdenken. Ook moesten de spelers het verwachtingspatroon aanpassen. Je komt niet naar de hal voor partijtje, maar bent vooral op jezelf, tweetal of viertal aangewezen.”
Smeets: “Naast het fysieke vlak is het ook erg goed voor het welzijn van de jongens. In het nieuws hoor je dat mensen tegen burn-outs aanlopen, omdat ze niet normaal onder de mensen zijn. Bij E&O hebben we de jongens de mogelijkheid gegeven om te blijven trainen, waardoor dat voorkomen wordt. Je houdt een beetje het oude leven, dat we zo leuk vinden, in stand. Het geeft hoop.”
Vier man tegelijk
De creativiteit van de debutante in de eredivisie, vorig jaar was Smeets nog actief in de tweede divisie, wordt deze periode behoorlijk op de proef gesteld. “Normaal werk je in wedstrijdgerichte situaties. Dus je moet oplossingen zoeken. Hoe vervang ik een verdediger? Je wilt toch dat een oefening loopt. Dat het toch een beetje op handbal lijkt.”
“Ik werd gisteravond heel gelukkig van weer trainen met vier jongens tegelijk”, besluit Smeets. “Een half jaar geleden zou je dat niet voor mogelijk kunnen houden: blij worden van trainen met vier man tegelijk. Het was een verademing. Elke versoepeling maakt je heel erg dankbaar.”
Foto: Tina Kolthof