Tijdens een online symposium van de IHF veerde Henny Nijboer (69) opeens op. De oud-werknemer van het NHV zag een eigen regelwijziging besproken worden.
Bureaumanager van de afdeling Oost, coördinator Opleidingen en leider van verschillende projecten. Nijboer heeft een druk bestaan in de handbalwereld achter de rug. “En dan ben ik ook nog jarenlang scheidsrechter geweest”, voegt hij aan het rijtje toe.
Inmiddels is Nijboer, woonachtig in Raalte, met pensioen. Maar dat betekent niet dat hij de sport heeft losgelaten. “Ik volg alles. Ook ben ik kritisch. Dat zal de mensen die mij kennen niet verbazen. Ik blijf bijvoorbeeld kijken naar manieren om het spel aantrekkelijker te maken, maar ook beter te volgen voor scheidsrechters.”
Dietrich Späte
Samen met oud-international trainer Gino Smits was Nijboer op uitnodiging van de Japanse bond afgelopen december op het WK om wedstrijden te bekijken én de Nederlandse visie op opleiden te delen met de Japanners. Daar raakte Nijboer in gesprek met Dietrich Späte, lid van de spelregelcommissie van de IHF. “Ik heb een spelregelvoorstel gedaan. Deze zag ik deels terugkomen tijdens het afgelopen online symposium van de federatie. Dat was best even een verrassing”, zegt de Overijsselaar met een stiekeme glimlach.
“Als oud-scheidsrechter ben ik altijd op zoek naar wijzigingen om irritaties van beide kanten weg te halen”
“Als oud-scheidsrechter ben ik altijd op zoek naar wijzigingen om irritaties van beide kanten, voor zowel de spelers als arbiters, weg te halen. Zo kwam ik op het idee om de regel met betrekking tot het nemen van een vrije worp op eigen helft aan te passen. Wanneer de aanvallende partij een overtreding maakt en de bal moet overgeven aan de tegenstander gaat dat nog wel eens langzaam en zo instaat irritatie. Ook wanneer de bal niet op de juiste plaats wordt genomen gaat er wel eens een streep door de snel genomen vrije bal en break-out. Dat moest anders, vond ik”, legt Nijboer uit.
Keeper neemt uit
Nijboer heeft voorgesteld de bal op de juiste plaats of door de keeper te laten uitnemen. “De bal kan dan snel naar de keeper die overal op de eigen helft het spel mag hervatten. Dat kan bijvoorbeeld in de cirkel gebeuren waar de tegenstander niet mag komen. De keeper kiest een gunstige positie. Toneelspel haal je weg.”
“Vanuit de top is er kritiek op de regel gekomen, omdat het tactisch hinder zou opleveren voor het team dat snel moet schakelen naar de verdediging. Je ziet tegenwoordig dat veel teams aanvallende en verdedigende specialisten bij balwinst of balverlies wisselen. Dat wordt bij de spelregelwijziging bijna onmogelijk”, zegt Nijboer.
Testen bij A-junioren
De IHF houdt de voorzet van Nijboer in het achterhoofd. “Mogelijk dat het eens getest gaat worden. Bijvoorbeeld bij de A-junioren in Nederland.”
Foto: FotoReza