Skip to main content

“Geef de jeugd hun spel terug”

By 27 januari 2016Column

Bij iedere handbalvereniging zou het één van de prioriteiten moeten zijn; de jeugdopleiding. Kijkend naar de jeugd staat het er in Nederland niet zo geweldig voor. Bij veel verenigingen, groot of klein, zien we dat er een terugloop is aan nieuwe jeugdleden. Handbal wordt weinig gepromoot en kinderen kiezen eerder voor sporten als voetbal, korfbal, hockey of judo dan voor het prachtige spelletje genaamd handbal.

Advertentie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat handbal niet eens in de top 10 van populairste sporten staat. Het is voor de handballiefhebbers bijna niet voor te stellen maar toch is het zo. Afijn. Op populariteit van onze sport hebben we in zijn algemeenheid helaas wat minder invloed dan dat we dat hebben op onze jeugdopleiding. Dat goede prestaties een sport populairder kunnen maken heeft het Nederlands damesteam wel bewezen. Maar om tot prestaties te komen moet er eerst opgeleid worden en dat begint in de jeugd: talentontwikkeling.

Wat momenteel opvalt is dat er in de jeugd heel veel 6-0 wordt gespeeld. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Statisch en initiatiefloos handbal in de jeugd, kinderen van 5 tot en met 14 die alleen maar leren om met de hakken aan de cirkel te staan en ballen te ‘’blokken’’.  Het kan bijna niet waar zijn. Ik heb op verschillende toernooien in het buitenland jeugdteams aan het werk gezien. Van Duitsers tot IJslanders; 3-3 dekkingen of ‘’man to man’’,  op de voorvoetjes! En dat niet voor 10 minuten maar de gehele wedstrijd!  Het was heerlijk om naar te kijken, er werd initiatief genomen, en het belangrijkste was nog dat er niet om het resultaat gespeeld werd. Nee, het gaat juist niet om resultaat bij de jeugd. Het gaat om opleiden. Kinderen iets leren. Kinderen plezier laten hebben in het spelletje. Hen zelf laten nadenken en niet alles voorkauwen. Want voorkauwen en voorzeggen kunnen we heel goed. Het is naar mijn mening de kunst om kinderen (jeugd) zelf te laten nadenken en hen zelf laten ontdekken wat hun keuzes voor gevolgen kunnen hebben. Fouten durven maken en leren van je fouten.

Tweede punt van aandacht is dat er een groot tekort is aan jeugdtrainers. Hoe vaak zie je in de jeugd ouders rondlopen die training geven? Op zichzelf helemaal niet erg, maar wel dat er veel ouders zijn die maar wat doen. Kinderen bezighouden.  Kinderen van zes jaar in een rijtje zetten op twaalf meter en een ‘’nulpas’’ aanleren  en daarna nog proberen om op doel te gooien vanaf negen meter terwijl ze nog geen twee meter vooruit kunnen gooien. Kinderen op die leeftijd moeten koprollen maken op matten, ‘’lummeltje’’ spelen.  Stabiliteit, reactievermogen, handelingssnelheid,  oog-handcoördinatie. Alles komt er aan te pas.

Advertentie

Er zijn op dit moment maar weinig richtlijnen. Of in ieder geval: de richtlijnen worden niet aangehouden. Het is een speeltuin. Laat ik voorop stellen dat dit geen aanval is op welwillende ouders. We moeten blij zijn dat er mensen zijn die het trainerstekort willen opvangen. Het probleem ligt in die zin vooral bij ons zelf. Wij zouden die welwillende mensen meer moeten helpen. Geef duidelijke richtlijnen mee over hoe ze zouden kunnen trainen met de jeugd. Of het nou topsport, breedtesport, jeugd of senioren is, er moet binnen een vereniging duidelijk afgesproken worden wat er binnen een bepaalde leeftijdscategorie getraind wordt. De kwaliteit en uitvoering van de oefenstof moet omhoog.

Het NHV heeft een artikel op de website over hoe de jeugd moet spelen,  ‘’geef de jeugd hun spel terug’’ en daarin wordt exact aangegeven wat ik hiervoor al aangaf.  Vooruit denken, en geen defensief gedoe. Maar hoe naïef is het om dat te plaatsen en er dan maar er vanuit gaan dat dit in Nederland overal wordt toegepast? Het wordt zelfs door het NHV verplicht gesteld om op eigen helft offensief te verdedigen. Ik denk dat één op de tien verenigingen dit doet. En ja, er worden weliswaar clinics en demo wedstrijdjes georganiseerd door het NHV maar daar schieten we maar weinig mee op. En dat is niet alleen het NHV zelf te verwijten. De verenigingen moeten dit alles immers zelf in de praktijk toepassen. Feit blijft wel dat er maar weinig begeleiding is vanuit het NHV. Leuk die clinics en demowedstrijdjes maar het lijkt mij veel beter om bij wijze van 10 verenigingen uit dezelfde regio uit te nodigen en uit te leggen hoe dit kan worden toegepast binnen de vereniging. Kijk zelf maar eens om je heen. Zie jullie offensieve dekkingsvormen bij de jongste jeugd? Uiteindelijk zullen we naar de situatie moeten dat er bij de jeugd offensief wordt gespeeld. Kinderen zullen daar veel meer van leren en zullen hier naarmate ze ouder worden meer profijt van hebben.

In de top van Nederland word vaker 6-0 gespeeld dan heel offensief (uitzonderingen daargelaten) maar als jij jarenlang in één tegen één situaties hebt gestaan met weinig rugdekking en vervolgens bij de senioren twee medespelers binnen een meter naast je hebt staan voel je je daar ongetwijfeld extra prettig bij.

Geschreven door Jorick
Foto: TARGOS Bevo Hc

Actieszonderrand

Advertentie

Join the discussion 2 Comments

  • Hello, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, could test this… IE still is the market leader and a large component to other people will miss your great writing because of this problem.

  • After research a number of of the blog posts in your website now, and I truly like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and will likely be checking again soon. Pls take a look at my web site as nicely and let me know what you think.