Skip to main content

Gescheurde kruisbanden: een epidemie in handballand

By 23 oktober 2022Achtergrond, Voorpagina

Gescheurde kruisbanden, het overkomt veel sporters. Ook handballers, en met name vrouwen, worden het slachtoffer. In het nieuwe Handbal Inside Magazine een analyse van John Volkers over de epidemie die handballand teistert.

Advertentie

Jessie van de Ruit loopt uit, het is de cooling-down na het eredivisieduel JuRo Unirek VZV tegen haar Otto Workforce VOC. Lekker royaal gewonnen, brede lach op het gezicht van de jeugdinternational met de fanatieke blik. Ik vraag haar, als ze even is gaan stilstaan, hoe het met de knie is, de knie die het in 2019 begaf. Kruisbandblessure, na een te drukke zomer met EYOF en EK-verplichtingen. Het ging mis in de voorbereiding op de clubcompetitie. Toen ze op weg was naar fitheid kwam in maart 2020 corona. Pas in 2021 speelde ze, hersteld, weer behoorlijke wedstrijden.

Het gaat goed met de knie, zegt de Purmerendse die het aanvalsspel van de Amsterdamse formatie regisseert. Maar ze heeft aanpassingen gedaan aan haar spel. “Ik land nu na een schot of passeren heel veel op de buik. Hard. Dat geeft niet. Ik vind het veiliger.” Haar bovenbenen vertonen extra spierpakketjes. “Hard getraind,” zegt ze, om toch vooral de gerepareerde voorste kruisband, de VKB in vaktermen, te ontlasten. Sterke bilspieren, sterke dijbeenspieren, productie uit het krachthonk, allemaal bedoeld om de knie stabiliteit te geven.

Pechvogels op de HandbalAcademie
We praten over de afwezige pechvogel Jalisha Loy en doen dat op het plekje van het veld waar op 9 april Esma Staal, ook zo’n veelbelovend lid van de HandbalAcademie, voor de tweede keer de kruisband van de linkerknie scheurde. Een re-ruptuur heet zoiets in medische termen. In een play-off wedstrijd tegen VOC nota bene. Na vier minuten en veertig seconden spel. Ze was in vorm, na een lange revalidatieperiode die begon na het ongeval – een duw op het hoogste punt van haar sprongschot – in augustus 2020.

“Esma spant de bovenbeenspieren een fractie te laat aan en pivoteert haar knie,” appte de orthopedisch chirurg, Cor van der Hart, die Staal opereerde. Ik stuurde hem uit pure belangstelling het videobeeldje waarin de VZV-speelster bij een verdedigende actie door de knie zakt. Tranen, einde bestaan op de HandbalAcademie, weg droom op een defensief plekje in de A-ploeg of een contract bij een buitenlandse club. Arme Esma, zei iedereen bij VZV en de HandbalAcademie.

Advertentie

Jonge meisjes zijn kwetsbaarder
Orthopeed Van der Hart, conservatief in de jaren dat hij nog zelf zijn 5.500 patiënten op de snijtafel kreeg, neemt als echte voetbalvolger (zijn vader Cor speelde 44 interlands) Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk als het juiste voorbeeld. De verdediger van Liverpool werd gepusht om het EK voetbal van 2021 te halen, maar koos voor extra revalidatie. Hij lijkt nu voor negentig procent op de oude voetballer Van Dijk. Want dat mag nooit vergeten worden: de knie heeft een klap gehad, is gerepareerd, maar zal nooit meer zo goed zijn als voorheen. Dat wordt bij voortduring vergeten. Het is ook wrang om dat op jeugdige leeftijd meegedeeld te krijgen. Ongeduld speelt dan een grote rol.

Het zal wel meevallen dacht Nüsser
Ze kent de risico’s van haar sport als geen ander. In juni speelde ze de halve finale van het Deens kampioenschap, de wedstrijd van haar Odense tegen Herning-Ikast Handbold. Het ging mis met haar linker kniegewricht. “Het was een passeerbeweging. Na een nulpas wilde ik rechts passeren en mijn linkerknie klapte daarbij naar binnen. Het was echt zo dat de knie denkt: wat wil jij nou? Bij een beweging die ik tienduizend keer in mijn handballeven heb gemaakt. Ik zakte door mijn knie. Het deed zeer, over mijn hele been. Ik dacht nog niet aan de kruisband.

Aan de kant probeerde ik wat te springen en schuiven. Het gebeurde in de zesde minuut. Ik wilde na de rust met tape om de knie weer het veld in, maar de fysiotherapeut zei dat ik dat beter niet kon doen. Als het zou meevallen dan kon ik drie dagen later de volgende play-off weer spelen. Ik kon me nog steeds niet voorstellen dat het de kruisband was. Want andere mensen schreeuwen de hele sporthal bij elkaar als het hun overkomt. Het zal wel meevallen, dacht ik nog. Niet dus.”

Het volledige verhaal lezen? Word dan hier lid van het Handbal Inside Magazine en ontvang de meest recente editie meteen in huis.

Tekst: John Volkers
Foto: Tina Kolthof

Advertentie