
Rasmus Boysen is een voormalig prof en inmiddels een van de invloedrijkste stemmen in de (online) handbalwereld. In een interview met het Handbal Inside Magazine geeft de Deense analist zijn ongezouten mening over de toekomst van het handbal – en die is volgens hem snel aan vernieuwing toe.
Boysen, tegenwoordig commercieel directeur bij Skjern Håndbold en wereldwijd gevolgd op sociale media, ziet een sport die zichzelf dreigt voorbij te lopen. Hij deelt de zorgen van Stefan Kretzschmar over de internationale aantrekkingskracht van handbal. “Ik ben het met Kretzschmar eens. Handbal moet opnieuw worden uitgevonden of getransformeerd. Maar dat vergt forse investeringen.”
Volgens Boysen zijn het vooral de media die een sleutelrol spelen in de groei van de sport: “De sport moet veel beter worden in het trekken van media-aandacht. Er zijn veel te veel interlands en clubwedstrijden, waardoor het product verwatert.” Grote toernooien hebben volgens hem enorme potentie, “maar de huidige structuren werken niet goed.”
Een derde scheidsrechter
Ook inhoudelijk moet er volgens hem flink gesleuteld worden aan het spel zelf. “De eerste stap is wat mij betreft het afschaffen van de 7-tegen-6-regel. En de sport moet eenvoudiger worden voor scheidsrechters. Zij hebben een extreem moeilijke taak. De beste scheidsrechters moeten van fluiten hun beroep kunnen maken. Er zou ook een derde scheidsrechter bij moeten die zich alleen maar richt op loopfouten en het betreden van de cirkel.”
Andere sporten zijn het handbal ver vooruit, stelt Boysen. “Bonden, federaties en clubs moeten veel meer investeren in content, statistieken en fantasy games. Handbal loopt mijlenver achter op voetbal en basketbal wat betreft data en interactie met fans.”
Met name de internationale federaties krijgen ervan langs. Over de EHF is hij gematigd positief, maar over de IHF zegt hij de Deen in het magazine: “Wat betreft de IHF heb ik eerlijk gezegd niet veel positiefs te melden. Ze zijn vrijwel niet aanwezig op sociale media en over het algemeen komen ze over als een zeer gesloten federatie.”
De groei van de sport buiten Europa noemt hij essentieel, al erkent hij dat het een lang proces wordt. “De gebieden met het grootste potentieel liggen uiteraard buiten Europa. […] Maar het zal heel lang duren en veel geld kosten.”
Les voor Nederland
Boysen noemt media-aandacht als de belangrijkste les die Nederland kan trekken uit het succes van het Deense handbal. “De belangrijkste reden voor de grote populariteit van handbal in Denemarken is de uitgebreide media-aandacht.”
“Het begon toen TV2, een publieke omroep, de handbalrechten kocht en investeerde in zowel het nationale team als het clubhandbal. Dit was aan het begin van de jaren nul, dus het heeft lang geduurd om die populariteit op te bouwen.”
“Het is altijd makkelijker als je nationale teams goed presteren. Toen de Deense mannen titels begonnen te winnen, explodeerde de populariteit volledig. Tijdens het WK in januari waren vijftien van de zeventien best bekeken tv-uitzendingen gerelateerd aan handbal. In Denemarken is het zeer belangrijk dat sport in het algemeen voor iedereen zichtbaar is en op de publieke televisie wordt uitgezonden.”
Benieuwd naar zijn volledige visie op de toekomst van de sport, zijn ideeën voor hervorming van de Champions League, en wat hij vindt van het Nederlandse handbal? Word dan hier lid en ontvang de laatste editie meteen thuis.
Foto: FotoReza