Anouk Nieuwenweg, Kristy Zimmerman en Maxime Struijs. Voorbeelden van twintigers die via de eredivisie in de Bundesliga terechtkwamen. Het pad dat Nathalie Hendrikse (24) heeft genomen om in de Duitse competitie te spelen gaat via de Noorse kust en is atypisch te noemen.
In 2017 werd Hendrikse met VOC kampioen van Nederland. “De club bij mij om de hoek”, legt de blondine uit. Nee, Hendrikse heeft haar route naar de top niet uitgestippeld. “Drie jaar geleden had ik de drang om naar het buitenland te gaan. Niet alleen vanwege de sport, maar ook om bijvoorbeeld een andere taal te leren.”
Een Duitse spelersmakelaar bracht Hendrikse uiteindelijk naar Noorwegen. Gjerpen, om precies te zijn. Een club in het Zuiden van het Scandinavische land. “Na twee weken dacht ik: ik ga weer naar huis”, lacht Hendrikse. “Ik had zo’n spierpijn. De krachttraining in Noorwegen is gigantisch. Ik ben wel zeven kilo gegroeid. Allemaal spiermassa. Als ik foto’s van mezelf zie van een paar jaar terug vind ik mezelf heel smal.”
Instagram
Naast topsporter is Hendrikse ook influencer. Ze heeft meer dan 25000 volgers op Instagram. “Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en te fotograferen. Sinds ik sinds afgelopen zomer in Duitsland speel is de focus wel meer verlegd naar handbal. Dat is niet erg. Er wordt bij Neckarsulmer SU veel getraind”, is ze eerlijk. Met een knipoog: “Daarbij is Noorwegen ook een veel mooier land te fotografen dan Duitsland.”
“Noorwegen is naast een prachtig land ook heel aangenaam”
De clubnaam van Hendrikse is gevallen. Neckarsulmer SU. “Het was nooit mijn doel in Duitsland uit te komen. Ik vind het niet zo’n mooie taal. Noorwegen is naast een prachtig land ook heel aangenaam. Mooie natuur en fijne mensen”, legt ze uit. “Sportief gezien is de Bundesliga natuurlijk wel een heel mooie uitdaging.”
Vuurtje
In het blauw-geel van Neckarsulmer SU laat Hendrikse wekelijks zien een betrouwbaar eindstation op de rechterflank te zijn. “Ik zit lekker in mijn vel. Alles lijkt te kloppen”, is Hendrikse opgetogen. “In Noorwegen ben ik fysiek erg gegroeid, waardoor ik ook veel zekerheid in het veld heb gekregen. In Duitsland is het vuurtje weer meer hevig gaan branden. Ik zou nog wel een nieuwe stap willen maken.”
Het aantal berichten op Instagram is sinds de topsportcarrière van Hendrikse een vlucht heeft genomen afgenomen. “Ik heb nooit in Jong Oranje gezeten, ben nooit op Papendal geweest. Ik ben nooit gepusht ver met handbal te komen. Daar sta ik nu anders in. Met VOC hebben we in Europa gespeeld. Dat heeft me altijd getrokken. Meestal lagen we snel uit de verschillende toernooien. Ik zou nog wel willen aansluiten bij een club die lang meegaat op Europees niveau.”
Oranje
Van een sprong in het diepe naar meedraaien in de Bundesliga. In tegenstelling tot leeftijdsgenoten is de weg van Hendrikse naar een Europese topcompetitie atypisch te noemen. “Ik ben heel blij hoe het uitpakt. Ik hou van een nieuwe prikkel en die heb ik gevonden. In Noorwegen ben ik voor het eerst alleen op mezelf gaan wonen. Ook heb ik fijne contacten overgehouden aan mijn tijd bij Gjerpen. Daarnaast spreek ik nu veel beter Engels, kan ik alle Scandinavische talen verstaan en gaat Duits me ook heel goed af.”
“Ik hou van een nieuwe prikkel en die heb ik gevonden”
Het contract van Hendrikse, die pas halverwege de twintig is, bij Neckarsulmer SU loopt nog een jaar door. Ze behoort op dit moment tot de meest trefzekere speelsters van de Bundesliga-club. En wat als Oranje belt? “Het is geen must. Ik heb nooit mijn weg omhoog uitgetekend, maar ik zal daar natuurlijk nooit ‘nee’ op zeggen.”