Skip to main content

“Ik ben geen etterbak”

De Duitser Tobias Marx (23) streek als 19-jarige neer in Nederland. Het cultuurverschil zorgt ervoor dat zijn toekomst in de sport onzeker is. “Ik wil niet die jongen zijn waar niemand goed mee overweg kan, maar goede prestaties afleveren vind ik het belangrijkste.”

Advertentie

“Ik heb een proeftraining achter de rug, maar daar is niets uitgekomen. Sterker nog: ik heb niets gehoord. Een volwassen gesprek blijft vaak uit. Daar baal ik van.” Marx is goed vanuit de rechterhoek, maar ook de Nederlandse taal beheerst de linkspoot na vier jaar in Nederland uitstekend. “Dat heb ik geleerd van mijn pleegouders Christa en Hugo.”

Als tiener kwam Marx vanuit woonplaats Oldenburg terecht bij Hurry-Up uit Zwartemeer. “Onder Joop Fiege heb ik me heel fijn gevoeld”, vervolgt de Duitser. “Ik heb vaak bij hem mogen eten. Ook werd er nog veel Duits met me gesproken. Een goede start in Nederland. Er werd veel rekening met me gehouden.”

Autisme
Marx geeft toe: hij heeft meer zorg nodig. Groepsprocessen zijn een uitdaging voor de rechterhoekspeler. “Ik heb me nooit op autisme laten onderzoeken, maar ik hoor de vraag vaker. Ik wil niet die jongen zijn waar niemand goed mee overweg kan, maar goede prestaties afleveren vind ik het belangrijkste. Daar hebben mensen soms erge problemen mee. Een afwijkende mening zorgt voor tegenstand. Dan wordt er slecht over je gepraat. Ik ben geen etterbak.”

Advertentie

Orde en regelmaat zijn belangrijk voor Marx. “Als je afspreekt om, om acht uur schottraining te doen, heb ik er moeite mee als we veel later beginnen. Of wanneer ik uiteindelijk vanaf de opbouw schieten moet”, geeft hij toe. “Een verschil in topsportmentaliteit loop ik tegenaan. Ik vraag veel van mezelf. Dan is het soms lastig te accepteren dat jongens zuchten wanneer er na nieuwjaarsdag een krachtcircuit wordt opgezet. Duitsers hebben het hart op de tong en zeggen wat ze denken. Dat komt bij Nederlanders soms hard binnen.”

Spiegel
Bij zijn pleeggezin in Houten leerde Marx niet alleen de Nederlandse taal. “Zij hebben er alles aan gedaan om het, het afgelopen seizoen makkelijk te maken. Daardoor heb ik ook veel stappen gemaakt in mijn vliegstudie”, legt de linkspoot uit. Ook werd hem een spiegel voorgehouden. “Ik probeer de fout bij mezelf te zoeken. Als dingen niet goed lopen wil ik daar over praten. Anders heb ik het gevoel dat het blijft zoals het gaat.”

“Ik probeer de fout bij mezelf te zoeken”

Marx mikt op de BENE-League of tweede Bundesliga. Ook is hij in gesprek geweest met de club waarvoor hij afgelopen seizoen actief was: Houten. “Mijn schotpercentage is goed en daarnaast groei ik als mens”, besluit Marx. “Het zou zonde zijn van al het werk in een vreemd land om te stoppen. Zeker wanneer een slecht image daar de oorzaak van is.”

Lees ook: Houten ondergaat metamorfose

Foto: FotoReza

Advertentie