Skip to main content

Koppel Smit/Warmenhoven-Duineveld koestert eredivisieniveau: “Fluiten is soms niet fluiten”

Het scheidsrechtersduo bestaande uit Marieke Smit (links op de foto, 46) en Marije Warmenhoven-Duineveld (35) is inmiddels een bekend koppel in de aantrekkelijke eredivisie. “Zolang we zoveel plezier in fluiten blijven houden, willen we graag doorgaan.”

Advertentie

Drie jaar geleden gingen Smit en Warmenhoven-Duineveld samen fluiten. Eerstgenoemde had de ander al een tijdje op het oog. “Ik floot toen in een driehoek met Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg en wachtte op de ideale match. Tijdens bijeenkomsten viel me op dat we qua visie veel raakvlakken hadden”, aldus Smit die in Zoetermeer woont.

Warmenhoven-Duineveld komt uit Breezand en zo carpoolt het koppel zelden. “Alleen als we naar Noord-Brabant of Limburg moeten”, vertelt Warmenhoven-Duineveld. “Communicatie staat bij ons hoog in het vaandel. Daar klikken Marieke en ik goed. Natuurlijk moet de grens duidelijk zijn, maar eerst proberen we op een subtiele manier te waarschuwen voor we moeten straffen.”

Hoofdmotto
“Wat voor ons belangrijk is, is dat we in dienst van het team staan. Het moet niet om ons draaien. We voeren geen show op”, neemt Smit over. “Wij willen ook gewoon een mooie wedstrijd zien. Net als alle mensen op de tribune.”

Advertentie

Oss, Amsterdam, Emmen. Smit en Warmenhoven-Duineveld behoren tot het B+-kader en reizen in het weekend door heel het land. Warmenhoven-Duineveld: “Zolang we zoveel plezier in fluiten blijven houden, willen we graag doorgaan. Dat is ons hoofdmotto. We laten beiden ons gezin ervoor achter.” Smit vult aan: “We fluiten tegenwoordig veel in de eredivisie voor mannen en dat is een gaaf niveau.”

Belangrijke pd-wedstrijd of finale
“We koesteren mooie en grote wedstrijden echt wel”, knikt Warmenhoven-Duineveld. ”We weten waar we sterk in zijn en ook hebben we onze verbeterpunten. Of we naar nog meer streven? Ik denk dat bijvoorbeeld de Super Handball League voor ons minder realistisch is. Ik ben blij met wat we er op dit moment voor moeten doen en wat Marieke en ik ervoor terugkrijgen.”

Smit: “We pakken doelen dichtbij. De wedstrijden die we nu krijgen brengen we over het algemeen tot een goed einde. Door de ondergrens zakken we niet meer. Natuurlijk blijft het finetunen. Ik ben het eens met wat Marije eerder zei. Wij doen dit vooral, omdat we het leuk vinden. Maar misschien is het mooi om aan het eind van dit seizoen een beslissende wedstrijd, een pot waar de belangen groot zijn, te mogen fluiten.”

Voordeelregel
Teams juichen bij een goal of redding van de doelman, maar wanneer genieten beide scheidsrechters in dezelfde wedstrijd? “Bijvoorbeeld wanneer een voordeelregel goed uitpakt”, straalt de fanatieke Smit. “Daar kunnen we enorm van genieten. Fluiten is ook niet fluiten en daar slagen we steeds vaker in, denk ik.”

“Ik word ook blij van een heel mooi doelpunt”, biecht Warmenhoven-Duineveld op. “Dan complimenteer ik de doelpuntenmaker wel eens. Ja, waarom niet? Ook in zo’n geval communiceren we richting het team of de bank. Soms hoor je dat na de tijd in de kantine terug. Dat spelers blij verrast werden van het compliment. Dat zijn erg leuke dingen.”

Aristos-Hellas
“Wij zijn net zo gedreven met de sport bezig als de beide teams”, wil Smit kwijt. “Ik benader het zelfs als werk. We moeten fit zijn, fit blijven en natuurlijk op de hoogte zijn van de nieuwste spelregels. Mensen hebben soms nog altijd het beeld dat wij maar komen aanwaaien met ons tasje en fluit.”

Aankomend weekend treffen Smit en Warmenhoven-Duineveld elkaar halverwege, want Aristos – Hellas is voor beiden een uur rijden. De zoveelste wedstrijd in de eredivisie. “De weg naar de top is relatief lang geweest. Ik denk een jaar of tien. Dat moet niet vergeten worden”, besluit Smit. “Het is een ervaringsvak en eigenlijk moet je iedere week op het veld staan.”

Acceptatievermogen omhoog
Dat zit eind deze week voor Warmenhoven-Duineveld wel snor, want ze moet op zondagmiddag bij Aalsmeer 2 tegen Tachos bijspringen. “Er is een serieus tekort en dat heeft natuurlijk ook te maken met wat je als scheidsrechters soms te verduren krijgt. Het acceptatievermogen moet omhoog”, is de Noord-Hollandse van de twee tot slot streng. Dan weer met een glimlach: “We zijn blij met mooie aanstellingen. Soms ook gewoon trots.”

Foto: FotoReza

Advertentie