Skip to main content

Mike van der Laarse: Ondernemer, handbalfan en entertainer

Mike van der Laarse

Veertig jaar lang was hij nadrukkelijk aanwezig in de sporthallen, met zijn trommel, grote glimlach en vlotte babbel. Plots verdween hij van het toneel. Voor het Handbal Inside Magazine sprak Eddy Veerman met Mike van der Laarse.

Advertentie

Hij draagt met recht de – zelfgekozen – bijnaam ‘Mike Multi’, niet alleen vanwege zijn bedrijf Multi Supplies, ook vanwege zijn warm kloppend maatschappelijk hart. In februari van dit jaar trok hij zich plots terug. “Ik kon geen handbal meer kijken,” vertelt Mike van der Laarse, voormalig voorzitter van HV Aalsmeer, over zijn plotselinge afscheid in februari.

Op die dag deelde hij een persoonlijk bericht met een aantal mensen: Voor nu zit mijn tijd bij deze club erop. De vereniging verdient een voorzitter die alles geven kan. Na ruim zestien jaar is het tijd voor een volgende lichting. Ik had mijn afscheid anders voor me gezien, maar het loopt anders. Ik gun de club het beste. Hij zweeg nadien. Een groot contrast met de extraverte persoon die Multi is.

Handbaltempel bouwen
Van der Laarse was veertig jaar nadrukkelijk aanwezig in de sporthallen, met zijn trommel, grote glimlach en vlotte babbel. Buiten het veld was hij het gezicht van HV Aalsmeer, de voorzitter, een pionier en een aanjager. “Als er iets moet gebeuren of niet eerlijk gaat, trek ik mijn mond open.”

Advertentie

Zijn liefde voor handbal begon in de jaren ’70. “Ik ging een keer kijken en vond handbal meteen een heel mooi spelletje.” Ondanks dat hij zelf nooit handbalde, stapte hij in als sponsor. “Guus Hölscher was al een tijdje voorzitter, ik schafte destijds een trommel aan, want dat zag ik ook bij het voetbal, dus dat kon bij het handbal ook.”

Onder zijn voorzitterschap groeide Aalsmeer uit tot een handbaltempel. “Ik wilde het steeds mooier hebben. Ik wilde ook zo’n vloer zoals die bij Bevo lag. Toen iemand zei: ‘Jullie krachthonk moet worden verplaatst,’ was dat voor mij het sein om het mooiste krachthonk van Nederland te realiseren. We gingen aan de slag, maakten een budget en met veel zelfwerkzaamheid door betrokken ondernemers werd-ie twee keer zo mooi.”

Geld in ‘gedouwd’
“Ik heb ook al snel verbinding gemaakt met de gemeente. Op die basis kun je met elkaar samenwerken. We hebben in de loop der jaren grote sponsors binnengehaald. FIQAS was jarenlang de shirtsponsor, verdween even en is inmiddels weer terug op het shirt.”

“Ik heb er zelf inderdaad ongelofelijk veel tijd en veel geld in ‘gedouwd’, maar dat was het me dubbel en dwars waard. We kregen wat magere jaren toen jongens als Wai Wong en Jeffrey Boomhouwer naar Duitsland gingen. We moesten opnieuw gaan bouwen en toen Bert Bouwer kwam, volgde een reeks landskampioenschappen.”

Gentlemen agreement
“Piet Kes, voorzitter van Volendam, zie ik als de godfather van de voorzitters. Hij is altijd rustig, hoewel hij het tijdens de wedstrijd niet meer heeft. Ik kan altijd goed tegen m’n verlies, kan ook van een mooi doelpunt van de tegenstander genieten. Ik houd van entertainen en als we dan verliezen, dat kan ik hebben.”

“Tuurlijk heb je rivaliteit, maar met de besturen van Volendam, Hurry-Up en Bevo hebben we een goede samenwerking. We hebben een gentlemen agreement gemaakt met de club uit onze regio, Volendam, zonder dat op papier te zetten. Dat we van elkaars trainers en spelers afblijven. En anders is er overleg, zoals deze zomer aangaande Evert Kooijman.”

Maatschappelijke betrokkenheid
Geïnspireerd door zijn moeder zet hij zich in voor mensen met een beperking. “Zij leerde jonge mensen met een beperking zwemmen. Dat deed zij via de door haar opgerichte stichting ‘Meer armslag’. Uiteindelijk gingen sommigen van hen ook naar de Paralympische Spelen.”

Van der Laarse is al meer dan tien jaar sponsor van paralympisch kampioen Jetze Plat en rolstoeltennisser Ruben Spaargaren. “Geweldig om dat allemaal te zien. Dat zijn de sporters die zichtbaar zijn, daarnaast steunen we veel mensen achter de schermen.”

Als hulpsinterklaas organiseert hij jaarlijks evenementen. “We hebben hier in Aalsmeer een stichting met allerlei ondernemers. Samen bekostigen we het initiatief om het gemeentehuis elk jaar voor een weekeinde om te bouwen tot het huis van sinterklaas.”

Nieuwe rol
Sinds dit seizoen komt Van der Laarse weer in De Bloemhof. “De nieuwe voorzitter Mark van den Ban laat me op de achtergrond meedenken en het mooie is dat Eric van de Voort, die bij ons werkt en oud-speler is, in het bestuur is gegaan nadat ik stopte als voorzitter.”

Daarnaast is hij terug als commentator bij Handbal TV Aalsmeer. “Daarmee gaan we nieuwe stappen zetten, zoals de inzet van extra camera’s en het afnemen van interviews.”

Hij kijkt met trots terug. “Ik heb een hoop voor elkaar gekregen, niet alles,” lacht hij. “Bij de vergaderingen met andere voorzitters had ik altijd een grote smoel. Maar anders gebeurt er niks.”

Wil je het volledige verhaal met Mike van der Laarse lezen? Word dan hier lid van het Handbal Inside Magazine en ontvang de laatste editie meteen in huis.

Tekst: Eddy Veerman
Foto: Henk Seppen

Advertentie