Skip to main content

“Toen Ellen van Langen goud won, wakkerde dat het olympisch vuur in mij aan”

De Oranjedames zijn op dit moment bezig aan hun derde Olympische Spelen. In het kielzog van de sporters reizen er ook vele fans richting de Franse hoofdstad, onder wie Olympische Spelen-fan en ex-handballer Humphry van Asdonck. Voor het Handbal Inside Magazine sprak Ingrid Lemmens met Van Asdonck.

Advertentie

Verbazing alom onder de handballers op socialmediaplatform X. Humphry van Asdonck (41) uit Maarssen, ook wel bekend als de grootste fan van de Olympische Spelen in ons land, deelt een overzichtje van de tickets die hij heeft voor Parijs 2024. Wat blijkt: er staat geen handbal tussen.

Van Asdonck begint te lachen: “Ik heb daar inderdaad veel reacties op gekregen, terwijl handbal echt voor mij in de top-drie qua kijksporten staat. Alleen het lastige tijdens deze Olympische Spelen is dat er veel wedstrijden in Lille zijn. Ik heb wel kaartjes voor de finale van de mannen, maar ook die wordt in Lille gespeeld. Ik moet nog even kijken hoe ik dat ga doen.”

Voor wie Van Asdonck niet kent als handballer: we introduceren hem even. Begonnen bij HV Nijenrodes, maar op zijn zeventiende naar Aalsmeer gegaan. Daar wint hij tweemaal de Supercup, de beker en wordt hij één keer landskampioen. Totdat Jeffrey Boomhouwer de overstap maakt naar de hoofdmacht van Aalsmeer.

“Toen was mijn plek op de linkerhoek snel verkeken,” zegt Van Asdonck schaterlachend. Toch is zijn carrière niet onverdienstelijk te noemen. “Ik zat in de goede periode bij Aalsmeer, eigenlijk voordat de nieuwe generatie, met jongens als Jimmy Castien en Wai Wong, aan de deur klopte,” blikt hij terug.

Te blessuregevoelig
“Jeffrey was al heel snel veel beter dan ik en ik was niet meer gemotiveerd genoeg om vele trainingsuren en kilometers te maken voor tien minuten speeltijd.” Van Asdonck keert terug naar zijn eigen kleine clubje Nijenrodes. “Daar heb ik nog twee of drie wedstrijden meegespeeld voordat ik mijn achillespees afscheurde. Toen besefte ik dat deze sport te blessuregevoelig is voor mij. Het was klaar.”

Advertentie

Dus zocht Van Asdonck een nieuwe hobby: sportwedstrijden kijken. En dan vooral die op de Olympische Spelen. Wat maakt het toernooi voor hem zo speciaal? “De sfeer is echt fantastisch, dat kan ik bijna niet beschrijven,” zegt hij. In Londen 2012 was hij voor het eerst aanwezig samen met zijn twee broers en vader. “Ik heb altijd veel naar de Spelen gekeken, die van 1988 in Seoul kan ik me voor het eerst goed herinneren, maar vier jaar later toen Ellen van Langen olympisch goud won, wakkerde dat echt het olympisch vuur in mij aan. Dat was legendarisch. De Olympische Spelen zijn toch echt het summum van de sport.” 

Londen 2012
In 2012 reist hij twee weken lang met een van zijn broers en twintig kaartjes dwars door Londen. Zo zag hij alle hockeywedstrijden van Nederland, van de poulefase tot de finale. “Dat de Nederlandse handbalsters er toen niet waren, dat was zo zuur. Het hoogtepunt voor mij in Londen was de gouden medaille van Epke Zonderland. Het kostte me 249 euro om erbij te zijn, maar ik zat wel in een loge met een paar rijke Russen en zag Epke recht voor me. Een unieke ervaring.”

Rio 2016
“Een gekkenhuis: één groot feest. Er waren veel lokale mensen en bijna geen Europeanen op de Spelen aanwezig. Uiteindelijk heb ik 48 evenementen bezocht en zat ik regelmatig op rij één, twee of drie voor weinig geld.” Al kostten de hele Olympische Spelen in Brazilië hem toch 10.000 euro. Het gekste was toen Van Asdonck vier evenementen op een dag bezocht. “Nu moet ik wel heel eerlijk zijn, als het voor Nederland bij een bepaalde sport op een teleurstelling uitliep, ging ik ook wel eerder weg om meer tijd te hebben om op de andere plek te komen.” 

Van Asdonck is ook bij de legendarische handbalwedstrijd tussen Nederland en Brazilië waarin de handbalsters de Braziliaanse fans helemaal stil krijgen door te winnen met 32-23. “Dat was echt heel vet, een supertoffe wedstrijd, Nederland speelde echt heel goed. De teleurstelling was daarna ook heel groot toen we twee keer de kans op een medaille lieten liggen.”

Fomo in LA
Over vier jaar zijn de Olympische Spelen in Los Angeles, Van Asdonck ziet daar wel een beetje tegenop. “Het is een heel dure stad, daar moet ik echt heel goed voor gaan sparen. Alleen is het eigenlijk geen optie dat ik niét fysiek aanwezig ben. Dan zou ik wel echt last van ‘fear of missing out’ (fomo) krijgen. Want ik weet inmiddels hoe vet het is om wél bij de Olympische Spelen te zijn.”

Het volledige verhaal met Van Asdonck lezen? Word dan lid van het Handbal Inside Magazine en ontvang de olympische special meteen in huis.

Tekst: Ingrid Lemmens
Foto: Humphry van Asdonck

Advertentie