Met de transfer van Fenix Toulouse naar Paris St. Germain is Luc Steins even wereldnieuws in handballand. Vervanger van Nicola Karabatic, in een van de sterkste teams van Europa. Maar Nederlandse handballers in de Europese top, daar zijn er meer van geweest.
Luc Steins
De transfer van Luc Steins (Voerendaal, 1995) naar Paris St. Germain is een regelrechte sensatie. En een schoolvoorbeeld van een zorgvuldig opgebouwde loopbaan, met allemaal kleine stapjes. Via LIONS naar Massy, een jaar op het tweede niveau in Frankrijk. Daarna naar de hoogste klasse, bij het modale Tremblay en Fenix Toulouse, een team uit de subtop. En nu naar Parijs, waar eind december in Keulen de Final4 van de Champions League lonkt, met een halve finale tegen Barcelona.
Bartosz Konitz
Middenopbouwer Bartosz Konitz (Oborniki (Pol), 1984) zet in 2006 de reuzenstap van Tachos naar Vive Kielce, topteam in de Poolse competitie. In de beste jaren, 2009 en 2010, wint Kielce de Poolse landstitel en de beker. Het bijzondere van Konitz is dat hij interlands speelt voor Nederland en Polen (deelname aan het EK 2016, zevende plaats). Handballen doet hij nog steeds, bij Wilhelmshavener HV in de tweede Bundesliga.
Mark Bult
Mark Bult (Emmen, 1982), die via E&O en Nordhorn de Europese top bereikt, is – voorlopig – de enige Nederlander met doelpunten achter zijn naam in de Final4. In dienst van Füchse Berlin scoort hij in mei 2012 tegen THW Kiel en AG Kobenhavn, twee duels die wel verloren gaan. Bult speelt ook in de Champions League namens Kielce (2010/2011) en is na zijn actieve loopbaan blijven hangen in het buitenland. De Drent is assistent-trainer van SG Flensburg-Handewitt.
Fabian van Olphen
Via Quintus en TuS Lübbecke komt Fabian van Olphen (Den Haag, 1981) terecht bij SC Magdeburg, waar hij liefst elf seizoenen op de loonlijst staat. Daar bereikt Van Olphen de halve finale van de EHF Cup en het eindtoernooi van de EHF Cup (2017, derde plaats). In 2016 wint de dekkingspecialist als aanvoerder van de groen-roden de DHB Pokal. Van Olphen sluit zijn loopbaan af bij TBV Lemgo en mist op dramatische wijze het eerste EK van Oranje vanwege een kruisbandblessure.
Kay Smits
De Nederlandse primeur bij het EK in Trondheim levert Kay Smits (Geleen, 1997) een opmerkelijke transfer op van het Deense TTH Holstebro naar SC Magdeburg. Smits valt in Noorwegen enorm op en de Duitse topclub zit met blessures. Helaas voor de Limburger is het avontuur na tien wedstrijden voorbij, omdat Magdeburg in de coronacrisis geen financiële risico’s wil nemen. Smits keert vervolgens terug bij Holstebro, de nummer 3 van Denemarken.
Gerrie Eijlers
Wat Van Olphen niet is gegeven, mag Eijlers (Amsterdam, 1980) wel meemaken. Zijn lange loopbaan eindigt in schoonheid tijdens het EK van Trondheim. De keeper uit Volendam staat 14 jaar in het hok bij Duitse clubs: SG Solingen, TUSEM Essen, HBW Balingen-Weilstetten, SG Magdeburg en GWD Minden. Europees gezien is de halve finale in de EHF Cup tegen Dunkerque HB (2012) een hoogtepunt.
Door: Herman Nijman